Yıl: 2024/ Cilt: 26 Sayı: 1 Sıra: 5 / No: 819 /     DOI:

Bireylerin Dağıtım Tercihleri ve Davranışları Üzerine Bir Çalışma
Prof. Dr. Senay YÜRÜR Öğr. Gör. Cem YILDIRIM
Yalova Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü, Yalova Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü

ÖZET

Genel olarak bu çalışmada geleceğin yöneticileri olarak düşünebileceğimiz işletme öğrencilerinin kaynak dağıtımı konusundaki davranışlarını ve bu davranışların nedenlerini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda iki ayrı çalışma yürütülmüştür. Birinci çalışmada öğrencilere alıcı rolünde oldukları bir senaryo verilerek kaynak dağıtım tercihleri öğrenilmeye çalışılmıştır. İkinci çalışmada öğrencilerden, kendilerinin de üyesi oldukları grup içinde ders notlarını (kaynak/ödül) dağıtmaları istenmiştir. İki çalışmanın en belirgin sonucu, öğrencilerin her iki rolde de adaletli paylaşım kuralını tercih etmiş olmalarıdır. Başarılı öğrenciler daha çok adaletli paylaşım kuralına göre ödüllendirilmek isterken, kaynakların kıt ya da bol olması durumları öğrencilerin dağıtım tercihini değiştirmemiş ve yine adaletli paylaşım kuralı uygulanmıştır. 

Anahtar Kelimeler: Adalet, Dağıtım Adaleti, Eşitlik, İhtiyaç, Kaynak Dağıtımı.

ABSTRACT

"This research aims to investigate the behaviors of business students, who can be considered as future managers, regarding resource allocation and the reasons behind such behaviors. To achieve this objective, two studies were conducted on different samples. In the first study, students were presented with a scenario in which they assumed the recipient role, and their resource allocation preferences were investigated. In the second study, collective final grades, comprising individual grades of the students, were disclosed, and group members were asked to allocate this limited grade among themselves individually and then as a group. The most striking finding of these two studies is that the majority of business students preferred the equity principle as their primary resource allocation rule. Academically successful students, in particular, showed a preference for being rewarded based on the equity principle. Interestingly, the participants' distribution preferences remained consistent regardless of whether resources were scarce or abundant.

Keywords: Equity, Equality, Need, Reward Allocation, Distributive Justice.


1712 kez görüldü, 0 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi