Yıl: 2015/ Cilt: 17 Sayı: 3 Sıra: 9 / No: 599 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2015.0293.x

MAVİ YAKALI ÇALIŞANLAR: NEDEN AKADEMİK ÇALIŞMALAR İÇİN CAZİP BİR ÖRNEKLEM DEÄžİL?
Prof. Dr. Serkan BAYRAKTAROÄžLU- Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR-Arş. Gör. Mustafa ARAS-Arş. Gör. Samet ÖZDEMİR
Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi

Özet
Çalışma yaşamında farklı sektörler ve farklı iş çeşitleri beraberinde farklı çalışan gruplarını ortaya çıkarmaktadır. Bu farklı çalışan grupları renklerle özdeşleştirilmekte ve mavi yakalı, beyaz yakalı, altın yakalı çalışanlar şeklinde ifade edilmektedir. Ancak yönetim ve organizasyon alanındaki özellikle insan kaynakları yönetimi ve örgütsel davranış alanındaki akademik çalışmalarda mavi yakalı çalışanlarla ilgili yeterince araştırmanın olmaması dikkat çekicidir. Çalışmanın çıkış noktasını bu durum oluşturmaktadır. Bu araştırma ile öncelikle bu durumun varlığının tespit edilmesi, daha sonra ise akademisyenlerin örneklem tercihlerinde etkili olan faktörlerin ve özellikle mavi yakalı çalışanları neden örneklem olarak tercih etmediklerinin ya da ettiklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda yönetim ve organizasyon disiplininin ülkemizdeki gelişiminde oldukça önemli bir yeri olan “Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi`nde yer alan İKY ve örgütsel davranış alanındaki 320 adet bildiri içerik analizine tabi tutulmuştur. İkinci aşamada ise alandaki akademisyenlerin görüşleri alınarak açık uçlu anket yoluyla örneklem tercihinde etkili olan faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Bu aşamaya 107 akademisyen katılmıştır. Araştırmanın ilk aşaması bildirilerde nicel yönetimin ve bu kapsamda veri toplama yöntemi olarak anketin önceliklendiğini ve mavi yakalı çalışanların örneklem olarak pek tercih edilmediğini ortaya koymaktadır. İkinci aşama ise akademisyenlerin araştırma kurgusu ve çeşitli zorluklar nedeniyle mavi yakalı çalışanları örneklem olarak tercih etmediğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler: Yönetim ve Organizasyon, Örneklem Seçimi, Mavi Yakalı Çalışanlar.

Abstract
Different sectors and different business types reveal different working groups in working life. These different groups of employees are identified with colours and expressed in the form of blue-collar, white-collar and gold-collar employees. However, it is remarkable to see that it is lack of research related to blue-collar employees in the management and organization discipline especially in the academic studies of organizational behaviour and human resource management. The study constitutes the starting point of this case. With this study, firstly it is aimed to identify the presence of this condition and then to determine the factors that affect the sampling preferences of academicians and especially why they prefer or not blue-collar employees as the sample. In this context, 320 papers within congress proceedings, that take part in the field of HRM and organizational behaviour in the “National Management and Organization Congress” which has an important place in the development of management and organization discipline in Turkey, are subjected to content analysis. At the second stage the factors that affect the sampling preference of the academicians in this field are tried to be determined through an open-ended questionnaire. At this stage, 107 academicians have participated. The first stage of the research reveals that quantitative method and in this context the questionnaire as data collection is prioritized. And also it reveals that blue-collar employees are not preferred within the sampling process. The second stage suggest that academicians do not prefers blue-collar employees as sample due to research design and various difficulties encountered as working with blue-collar participants.

Keywords: Management and Organization, Sampling, Blue Collar Employees.

62826 kez görüldü, 2832 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi