Yıl: 2015/ Cilt: 17 Sayı: 3 Sıra: 4 / No: 594 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2015.0288.x

SKILLED WORKFORCE TRAINING PROGRAMS FOR THE TURKISH TEXTILE AND APPAREL INDUSTRY, CASE OF DENİZLİ
Assoc.Prof.Dr.Sema PALAMUTÇU-Nedim DOÄžAN
Pamukkale University, Engineering Faculty, Textile Engineering Department- İŞKUR-Turkish Labour Organization-Alanya

Özet
Tekstil ve hazırgiyim sektörü ülkemizin en önemli imalat sektörleri arasındadır. Yıllık ihracat gelir açısısndan bakıldığında 2014 yılında elde edilen ihracat geliri toplamı 27,6 milyon dolar olup, toplam ülke ihracat geliri için deki payı yaklaşık olarak %16,5`tur. Sektörde istihdam edilen kişi sayısının gayri resmi rakamlarla iki milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Sektörün ülkemizdeki büyüklüğü ve önemi ile beraber tekstil ve özellikle hazır giyim sektöründeki yoğun işçilik gereksinimi ülkemizde bu alanda sürekli olarak nitelikli işgücü yetiştirlmesini bir zorunluluk haline getirmektedir. Dünyadaki tekstil imalat makinaları satış rakamları incelendiğinde ülkemizin bu alandaki makina ve üretim yatırımlarının devam etmekte olduğu görülmektedir. Bu durum önümüzdeki yıllarda da bu alanda imalat ve ihracatın sürdürüleceğini; bu üretim kapasitesine bağlı olarak ta nitelikli iş gücü ihtiyacının artarak devam edeceğini göstermektedir. Sektörün ihtiyaç duyduğu iyi eğitimli, ve nitelikli işgücü kapasitesini karşılamak için ülkemizde akademik ve akademik olmayan eğitim programları yapılandırılmıştır. Bu eğtim programları devlet veya özel sektör girişimleri ile yürütülmektedir. Bu çalışmada Denizli ili çalışan profili kullanılarak ülkemizde konuyla ilgili olarak yürütülen eğitim ve işgücü geliştirme programları analiz edilmiş ve iş gücü kapsamında sektörün sürdürülebilirli hakkında incelem yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Nitelikli İşgücü, Eğitim Programları, Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü, Denizli Abstract
Textile and apparel sector is one of the vital sectors in Turkey. Total export revenue of the sector for the year of 2014 is reported as US$27,6 million which covers about 16,5% of the Turkey`s annual export income. The number of employee of the sector is estimated about 2 million person. As one of the labour intensive sectors, textile and apparel sector constantly requires new skilled and qualified workforce. The annual world textile machinery export reports show that textile machinery investments continue in Turkey, which indicates uninterrupted skilled workforce requirement in the sector. Well educated and trained workforce demands of the sector is met by academic education and non-academic training programs which are planned and coordinated both by governmental and nongovernmental programs in Turkey. This study is aimed to review and discuss the current textile and apparel sector centered training programs in Turkey from the view point of Denizli employee profile and ongoing training programs.

Keywords: Skilled Workforce, Training Programs, Turkish Textile and Apparel Sector, Denizli

63566 kez görüldü, 4272 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi