Yıl: 2015/ Cilt: 17 Sayı: 3 Sıra: 3 / No: 593 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2015.0287.x

LABOUR LAW AWARENESS OF EMPLOYEES: A COMPARISON FROM GERMANY AND TURKEY
Prof.Dr.Ömer SADULLAH-Assoc.Prof.Dr. Fulya AYDINLI KULAK-Meltem SERMET
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Özet
İşverenlerin ve çalışanların, istihdamı düzenleyen yasalar konusunda bilgi sahibi olmaları, toplu ve bireysel iş uyuşmazlıklarını ve çatışmaları kontrol altına almak ve en aza indirmek açısından gereklidir. Bu çalışmada; iş hukuku konusundaki farkındalığın önemi, çalışanlar açısından ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı, Almanya ve Türkiye`deki yanıtlayıcı çalışanların iş hukuku konusundaki bilinç düzeylerini belirlemek ve karşılaştırmaktır. Veriler, Türkiye`den 345 ve Almanya`dan 194 olmak üzere toplam 539 çalışandan anket yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler hem genel olarak analiz edilmiş ve karşılaştırılmış hem de cinsiyet, kıdem ve sendika üyeliği gibi değişkenler açısından gruplandırılarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, iki ülkedeki katılımcıların iş hukukunun çeşitli konularındaki farkındalık düzeylerinde benzerlikler olduğu kadar önemli farklılıkların da bulunduğu görülmektedir. Buna göre iki ülkeden katılımcılar da bireysel hususlara ilişkin incelenen düzenlemeler hakkında yüksek düzeyde bilinçli olduklarını belirtmişlerdir. Diğer yandan, katılımcılar toplu iş ilişkileri konusundaki bilgilerinin ise genel olarak nispeten az olduğunu değerlendirmektedirler.

Anahtar Kelimeler:İş hukuku, iş hukuku farkındalığı, çatışma,insan kaynakları yönetimi, ülkeler arası karşılaştırmalı çalışmalar.

Abstract

Employees and employers should both be aware of the regulations governing employment in order to control and minimize industrial and individual disputes and conflicts. This study highlights the necessity of labour law awareness from the side of employees. The purpose of this paper is to determine and compare labour law awareness of employees working in Germany and Turkey. Data have been collected via questionnaire method from 345 employees in Turkey and 194 employees in Germany with a total number of 539. The data obtained from the respondents of the two countries have been analyzed and compared both in general and in accordance to mediating variables such as genders, tenure and membership of a union. As a result, there are considerable differences as well as similarities in awareness related to several aspects of labour law between the respondents of the two countries.The results indicate that respondents from both countries are highly aware of most of the regulations related to individual aspects investigated.However, they generally seem to have less knowledge about collective regulations according to their own evaluations.
Keywords: Labour law, labour law awareness, conflict, human resource management, comparative studies of countries.

62432 kez görüldü, 2846 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi