Yıl: 2015/ Cilt: 17 Sayı: 2 Sıra: 4 / No: 584 /     DOI: DOI: 10.4026/1303-2860.2015.0277.x

Türkiye`de İş Sağlığı Ve Güvenliği Teftişlerinin İstatistiksel Açıdan Değerlendirilmesi
Yard.Doç.Dr. Fatih YILMAZ
Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü

ÖzetAmaç: Türkiye`de iş sağlığı ve güvenliği teftişlerinin içerik ve yeterliliği eskiden beri tartışılan bir konu olmakla birlikte, kömür madenleri ve inşaat şantiyelerinde meydana gelen büyük iş kazaları sonrasında uzun süre gündemi meşgul etmiştir. Makale, resmi istatistiklerde yer alan veriler ışığında, Türkiye`de iş sağlığı ve güvenliği teftişlerinin yeterliliğini nicel açıdan değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntem: İstatistiki veriler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan çalışma istatistikleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu`nun iş kazaları ve işyeri istatistiklerinden yararlanılarak derlenmiştir. Veriler tablolanarak, işyeri sayısı, çalışan sayısı ile en çok ölümlü kaza meydana gelen maden, inşaat, metal, kara taşımacılığı ve tekstil işkollarındaki teftiş sayıları ve oranları hesaplanarak yorumlanmıştır.
Sonuç: Çalışma hayatında iş kazalarının kabul edilebilir bir seviyeye indirilmesi için güncel ve uygulanabilir bir mevzuat oluşturmak kadar, mevzuatın uygulanmasına zorlayacak tedbirlerin de alınması gerekmektedir. Türkiye`de iş teftişi oranları, denetlenen işyeri ve çalışan sayısı açısından yeterli düzeyde değildir. Riskli sektörlerde teftiş oranları arttırılmalıdır. Teftişler, işletmenin türü ve büyüklüğüne göre planlı gerçekleştirilmeli, kaynaklar daha etkin kullanılmalıdır. Teftişlerin etkinliğinin arttırılması için yöntem geliştirilmeye yönelik araştırma ve çalışmaların yapılması gerekmektedir.


Anahtar Kelimeler:
İş Sağlığı ve Güvenliği; İş Teftişi, İş Kazaları, Teftiş Kurulu
AbstractAims: Content and adequacy of occupational health and safety inspections in Turkey long been is an issue that discussed. However, after great industrial accidents occurred in coal mines and construction sites, labour inspections in Turkey has been discussed for a long time. This paper aims to make a quantitative assessment of the adequacy of occupational health and safety inspections in Turkey in the light of the data contained in official statistics. Material and Method: Statistical data has been compiled using statistics of Social Security Institution occupational accidents, workplace and labour statistics and Statistical Yearbooks published annually by the Ministry of Labour and Social Security. The data is presented in tables and inspection numbers and rates are calculated by workplaces, by employees and by the sectors most fatal accidents occurringin Turkey such as coal mine, construction, metal, land transportation and textile inspection. Conclusions: For reducing occupational accidents and illnesses to an acceptable level, should be cerated a current and applicable legislation, but also necessary measures should be taken to enforce the implementation of the legislation. Labor inspection rates in Turkey is not sufficient in terms of workplace and number of employees inspected. Inspection rates should be increased in risky areas. Inspections, should be carried out according to the type and size of enterprises, and resources should be used more effectively. Inspection methods should be developed for increasing the efficiency and should be made efforts researches on labour inspection.


Keywords: Health and Safety; Labour Inspect; Occupational Accidents; Labour Inspection Board

62673 kez görüldü, 2768 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi