Yıl: 2014/ Cilt: 16 Sayı: 4 Sıra: 7 / No: 567 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2014.0266.x

Türkiye`de Anakent Yönetimi:Büyükşehir Belediyeleri İtibariyla Son Durum
Yrd. Doç. Dr. Ali İhsan ÖZEROGLU
İstanbul AREL Üniversitesi

Abstract

In paralel to industrial revolution, the urbanization has started in the world, number of the cities has increased and the volume has got enlarged in the course of time. All these developments has made the urbanization and urbanization policies important.

Metropoliten is a large city including many orbit cities. Those orbit cities and continiously increasing population around the center constitute the basic feature/ charecteristic of it. Metropoliten is covering relatively larger hinterland and is somehow a typical sample of the  country in which it is in since economical, social, political and cultural activities resemble the country. Metropoliten is for rendering all social groups in the hinterland.

Urbanization has gained a speed between 1950-1960 in Turkey. Huge migration movements have realised  during these years and population has gotten incresed in the cities. As a result of this, producing new policies has become necassary and important. Metropoliten policies was formed by the understanding of Planning in Turkey. Healty growth of cities, protection of disordered citied and equally developed cities became the focal points in the  metropoliten policies.

Metropoliten Law is the basic ground for the development of Metropoliten Municipalities. The implementation of Metropoliten municipalities was put in force first in 1984 through the law numbered 3030 in Turkey. The effectivness of the Metropoliten Municipalites could only be provided by the participation of the stakeholders.

Key Words: Mainland Municipalities, Municipality, Metropoliten.,

 

Özet

Endüstri Devrimi ile birlikte dünyada kentleşme başlamış, kentlerin sayısı artmış ve kentler hacim olarak sürekli büyümüştür. Tüm bunlar kentleşme ve kent politikalarını önemli hale getirmiştir. 

Anakent, büyük bir kent ve onu çevreleyen birçok uydu kentlerden oluşmaktadır. Bir merkezin etrafında toplanmış ve devamlı büyüyen nüfusun geniş bir alanda toplanması anakentin temel niteliğini oluşturmaktadır. Anakent, diğer kentlere göre daha geniş bir alanı kapsamaktadır. Anakent, bir havzadaki en büyük kenti oluşturmaktadır. Anakentler, ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel olarak içinde bulundukları ülkenin küçük bir örneğini oluşturmaktadırlar. Çeşitli anakent yönetim modelleri bulunmaktadır. Anakent yönetimleri temelde bir havzadaki topluluklara hizmet sağlamak amacıyla kurulmaktadır.

Türkiye’de kentleşme 1950-1960 arasında ivme kazanmıştır. Bu yıllarda ülke içinde büyük göç hareketleri olmuştur. Kırsal alandan kentlere göç edilmiştir. Böylece Türkiye’de kentlerin hacimleri artmaya başlamıştır. Kentlerin hızla büyümesi kentler için politikalar üretilmesini gerekli kılmıştır. Böylece kent politikaları önemli hale gelmiştir.

Türkiye’de kentsel politikalar zamanla Planlama anlayışıyla şekillendirilmeye başlanmıştır. Kentsel politikalarda, kentlerin sağlıklı büyümesi, çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi ve şehirlerin eşit kalkınmaları odaklanılan konuları oluşturmuştur.

Türkiye’de yapılan büyükşehir belediye kanunları metropollerin gelişmesine kaynak teşkil etmektedir. Büyükşehir uygulaması Türkiye’de ilk defa 3030 sayılı kanun ile 1984 yılında başlamıştır. Büyükşehir belediyeleri ne kadar etkin yönetilirse şehirlerin sorunlarına o oranda çözümler bulunabilmektedir. Büyükşehir belediyelerinin etkinliği ise en iyi katılımın artırılması ile sağlanabilmektedir.     

Anahtar Kelimeler: Anakent, Büyükşehir, Metropolitan


62964 kez görüldü, 1557 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi