Yıl: 2014/ Cilt: 16 Sayı: 4 Sıra: 3 / No: 563 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2014.0262.x

Sağlık Hizmetlerinde Yaşanan Dönüşüm:Eskişehir Örneği
Dr.Emre KOL
Anadolu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü

Özet

Bu çalışmanın amacı sağlık hizmetlerinde yaşanan dönüşümün alt gelir gruplarında yer alan kişiler tarafından nasıl algılandığının ortaya konulmasıdır. Bu amaca yönelik olarak hazırlanan anket karşılıklı görüşme yöntemi ile ankete katılan kişilere uygulanmıştır. Böylece ankete katılan kişilerin konu hakkındaki gerçek düşüncelerinin irdelenmesine olanak sağlanmıştır. Bu bağlamda araştırmada nicel yöntem kullanılmıştır. Araştırma kapsamında yararlanılan anket üç bölümden ve 57 sorudan oluşmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik verileri elde etmek için 400 kişi ile karşılıklı görüşme yöntemi ile anket uygulaması gerçekleştirilmiş ve bu anketlerden cevap alınamayan soruların yer aldığı 13 anket değerlendirilme dışı bırakıldıktan sonra 387 anket araştırma kapsamında değerlendirmeye alınmıştır. 

Araştırma bulgularına göre katılımcılar sağlık hizmetlerinde yaşanan dönüşümü genel olarak olumlu değerlendirmektedirler. Katılımcıların çoğunluğu (%62) sağlık hizmetlerinde yaşanan dönüşümü iyi olarak değerlendirmekte, yaklaşık %30’u ise bu dönüşümün çok iyi olduğunu belirtmektedir. Buna karşın katılımcıların sadece %2,7’si bu dönüşümü olumsuz olarak algılamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Sağlık Hizmetleri, Sağlıkta Dönüşüm Programı, Genel Sağlık Sigortası

Abstract

The purpose of this study is to reveal the low-income citizens’ perception on the transformation in the healthcare services. Quantitative research methodology has been employed in the study. A survey composed in accordance with the aim of the study was conducted on the selected participants via face-to-face interviews. The survey was composed of three main parts and 57 questions. In total 400 survey were conducted and 13 of them found to be invalid. Thus the evaluations were made based on the 387 valid surveys.

Research findings revealed that most of the participants found the transformations in healthcare services positive. 62% of the participants found the transformation good, whereas 30% of them were found it to be very good. Only small percentage (2.7%) of the participant perceived the transformation of the healthcare services negative.

Keywords: Social Policy, Healthcare Services, Health Transformation Program, General Health Insurance


63003 kez görüldü, 2134 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi