Yıl: 2012/ Cilt: 14 Sayı: 2 Sıra: 6 / No: 481 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2012.0202.x

Kültürel Zekâ ve Öz-Yeterliliğin Görev Performansı ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerinde Etkisi: Çokuluslu Örgüt Üzerinde Bir Uygulama
Dr.Faruk ŞAHİN, Yard.Doç.Dr. Sait GÜRBÜZ

Özet
Bu çalışmanın amacı; kültürel zekânın, öz-yeterlilik, görev performansı ve örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilişkisini Türkiye`nin de bulunduğu çokuluslu ve çok kültürlü bir örgüt çalışanları üzerinde araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini, çokuluslu bir ortamda görev yapan 9 ülkeye mensup 121 katılımcıdan oluşmaktadır. Yapılan analizler sonucunda, kültürel zekâ ile öz-yeterliliğin gerek görev performansını gerekse örgütsel vatandaşlık davranışını olumlu yönde etkilediği bulunmuştur. Bu araştırma sonucunda, görev performansı ve örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde kültürel zekâ ile öz-yeterliliğin ortak (etkileşimsel) etkisinin varlığı bulunmamıştır. Sonuç olarak, genel performansın anlaşılması açısından hem kültürel zekânın hem de öz-yeterliliğin dikkate alınması gereği vurgulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Kültürel Zekâ, Öz-yeterlilik, Görev Performansı, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Çokuluslu Örgütler.

Abstract
The purpose of the present study was to examine the effects of cultural intelligence and general self-efficacy on task performance and organizational citizenship behavior in a sample of personnel from a multinational and multicultural organization including Turkey. The sample consisted of 121 respondents from a multinational organization who represented 9 nationalities. The analysis revealed that cultural intelligence and general self-efficacy predicted task performance and organizational citizenship behavior. Hierarchical multiple regression analyses clearly indicated that there was no interaction effects of cultural intelligence and general self-efficacy on the outcomes. As a result, a need is emphasized to consider cultural intelligence and general self-efficacy to better understand general performance.

Keywords: Cultural Intelligence, General Self-Efficacy, Task Performance, Organizational Citizenship Behavior, Multinational Organizations.

62646 kez görüldü, 2941 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi