Yıl: 2011/ Cilt: 13 Sayı: 2 Sıra: 3 / No: 455 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2011.0172.x

Adalet Algısı ve Tükenmişliğin Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Üzerindeki Öncüllük Rolü
Dr. Cem Harun MEYDAN Dr. Harun ŞEŞEN, Doç Dr. H. Nejat BASIM

Özet
Örgütsel vatandaşlık davranışları (ÖVD), örgütü yıkıcı ve istenmeyen davranışlardan koruyarak, örgütün performansını ve verimliliğini artırıcı etkiler yaratabilmektedir. Örgüt içinde birey davranışları üzerinde etkili olan farklı örgütsel faktörler bulunmakta, bu faktörler bireylerin ÖVD’lerinin de üzerinde etkili olabilmektedir. Bu çalışma, bu faktörlerden, adalet algısı ve tükenmişliğin ÖVD üzerindeki öncüllük rolünü bütüncül bir bakış açısı ile ele almayı hedeflemektedir. Bu maksatla 116 alt ve orta kademe kamu yöneticisinden veri toplanmış ve yapısal eşitlik modeli çerçevesinde analiz yapılmıştır. Elde edilen bulgular, çalışmada ele alınan değişkenler arasındaki ikili ilişkileri inceleyen önceki çalışmaların bulgularını desteklemekte; hem de bir bütün olarak ele alındığında, adalet algısının bireylerin tükenme duyguları üzerinde azaltıcı yünde bir etkiye sahip olduğu ve bireylerin tükenmişlik duygularının ÖVD’nin önemli bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Örgütsel davranış, adalet algısı, tükenmişlik, örgütsel vatandaşlık davranışları, aracılık etkisi

Abstract
Organizational citizenship behaviors (OCB) can be affective on the organization\'s performance and may have an impact on the productivity increase by protecting organizations from destructive and unwanted behaviors. Different organizational factors may influence individual behavior within the organization. These factors may also have an effect on the OCB of individuals. This study aims to address the antecedent role of organizational justice perception and burnout on OCB with a holistic perspective. For this purpose the data were collected from 116 lower and middle-level public managers and analyzed in the structural equation model framework. The results support the findings of the previous studies which examined bilateral relations of the variables, as well as, taken the relationships as a whole; justice perception has both a decreasing effect on burnout feelings of the individuals and an important predictor of OCB.

Keywords: Organizational behavior, justice perception, burnout, organizational citizenship behavior, mediation

62548 kez görüldü, 4859 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi