Yıl: 2011/ Cilt: 13 Sayı: 2 Sıra: 4 / No: 451 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2011.0173.x

Lider-Üye Etkileşimi ve Tükenmişlik İlişkisi
Yrd.Doç.Dr.Oya İnci BOLAT
Balıkesir Üniversitesi

Özet
Bu çalışmanın temel amacı, lider-üye etkileşimi kalitesinin tükenmişlik üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Veriler, anketler aracılığıyla Ankara’da beş yıldızlı bir otelden toplanmıştır. Bu kapsamda, yüz otuz bir anket analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları lider-üye etkileşimi kalitesinin işgörenlerin tükenmişlik düzeylerini etkilediğini göstermiştir. İşgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin yüksek olmasının hem bireysel hem de örgütsel açıdan olumsuz birçok yanı bulunmaktadır. Bu nedenle işgörenlerin tükenmişlik düzeylerinin azaltılması örgütler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu noktada, lider-üye etkileşimi kalitesini artırmak örgütler ve işgörenler açısından yararlı olacaktır. Çalışma ile ilgili iki önemli sınırlılık bulunmaktadır. İlk olarak, çalışmanın yalnızca bir otel işletmesinde yapılmış olması ve bu nedenle de elde edilen sonuçların genellenememesidir. İkinci olarak, araştırmada veriler “kendi kendini değerlendirme” yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Bu nedenle diğer bir sınırlılık, genel yöntem eğilimidir.

Anahtar Kelimeler: Lider-üye etkileşimi, tükenmişlik, iç-grup, dış-grup, otel

Abstract
The main purpose of this study is to investigate whether there is a significant effect of the quality of the leader-member exchange on burnout. Through questionnaires, data were collected from a five star hotel in Ankara. In this frame, one hundred and thirty one questionnaires were analyzed. The results of the study showed that the quality of the leader-member exchange influences the level of employees’ burnout. A high level of employees\\\' burnout has a lot of negative consequences in terms of both individual and organizational. Therefore, the reduction of employees’ bournout is crucial for organizations. At this point, improving the quality of leader-member exchange will be useful for organizations and employees. There are two important limitations about the sudy. First, the results of the study cannot be generalized, as the survey was administered in only one hotel. Second, in the survey, the data were collected by using a self-report methodology, so another limitation is the possibility of common method biases.

Keywords: Leader-member exchange, burnout, in-group, out-group, hotel

62907 kez görüldü, 5263 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi