Yıl: 2010/ Cilt: 12 Sayı: 3 Sıra: 2 / No: 422 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2010.0152.x

Muhasebe Meslek Mensuplarında Tükenmişlik Sendromu Üzerine Bir Araştırma
Prof. Dr. Zeki DOÄžAN Elif Hilal NAZLIOÄžLU
Niğde Üniversitesi İ.İ.B.F. , Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Özet
Bu çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik sendromu yaşayıp-yaşamadıklarını incelemek ve eğer yaşıyorlarsa bunun boyutunu araştırmaktır. Bunun için Kayseri ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik düzeylerinin ölçümüne ve tükenmişliğin alt boyutlarında nedensellik ilişkilerinin yönünün tespitine ilişkin bir anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilerden hareketle ilk olarak Maslach Tükenmişlik Ölçeği hesaplanmış ve daha sonra nedensellik testi yapılmıştır. Bulgular, Kayseri ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarında tükenmişliğin olduğunu ve boyutlarının orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Nedensellik testi ise, tükenmişlik sendromunun alt boyutları olan duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğunu, aksine duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutları ile kişisel başarı alt boyutu arasında nedensellik ilişkisi olmadığını göstermektedir

Anahtar Kelimeler: Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik sendromu, muhasebe meslek mensupları

Abstract
The purpose of this study is to investigate whether or not accounting employees face to burnout syndrome and to measure to what extend its degree if the face to the burnout syndrome.  To this end, we implement a survey to accounting employees in Kayseri in order to measure the burnout syndrome and to investigate the causal relationships among the sub-groups of the burnout syndrome. Based on the data obtained from the survey, we first calculate the Maslach Burnout Syndrome Scale and then conduct the causality test. Findings indicate that the accounting employees in Kayseri face to the burnout syndrome and that the degree of the burnout syndrome is at medium scale. The causality analysis implies that while there is bi-directional causality between emotional exhaustion and depersonalization, there is no causal linkage either between personal accomplishment and emotional exhaustion or between personal accomplishment and depersonalization.

Keywords: Key Words: Burnout Syndrome, Accounting Employees

63011 kez görüldü, 2664 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi