Yıl: 2009/ Cilt: 11 Sayı: 2 Sıra: 8 / No: 363 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2009.0105.x

İstihdam Bağlamında Neo Liberal Yaklaşıma Post Keynesyen Karşı Duruş: Devletin Nihai İşveren Olma Rolü
Doç.Dr.Sayım IŞIK
Akdeniz Üniversitesi, İ.İ.B.F. , İktisat Bölümü

Özet: 
Bu çalışma, devletin nihai işveren olma rolü (DNİOR) üzerindeki yazını ela almakta ve Arjantin ile Hindistan’daki uygulamaları tartışmaktadır. DNİOR programı, özel sektör istihdamının sürekli bir tamamlayıcısı olarak görülebilir. Böylece, Post Keynesyenler DNİOR’un tam istihdama ulaşılmasında ve sürdürülmesinde kapitalist ekonomilere yardım edebileceğini ileri sürmektedirler. Post Keynesyenler egemen bir ulus için DNİOR programının finansmanının sorun olmayacağını ileri sürmektedirler. Arjantin ve Hindistan deneyimleri şunu göstermektedir: DNİOR programı, çalışmanın anlamının yeniden tanımlanmasına katkı sağlayabilir. Bu çalışma, özellikle gelişmekte olan ülkelerde DNİOR programının uygulanmasını önermektedir.    
 
 
Anahtar Kelimeler:  Devletin Nihai İşveren Olma Rolü, Post Keynesyen Ekonomi, Neo Liberal Politikalar, Arjantin, Hindistan

Abstract: 
This paper provides a survey of Employer of Last Resort (ELR) and discusses ELR experiences in Argentina and India. An ELR program is seen as a permanent complement to private sector employment. Therefore, Post Keynesian economics suggests that ELR might assist capitalist economies in attaining and maintaining full employment.It argues that for a sovereign nation, there is no question of the financial affordability of an ELR program. Experiences in Argentina and India demonstrate that ELR program can contribute to redefinition of the meaning of work. This paper offers implementation of  ELR program, especially for developing countries.    
 
 
Keywords: Employer of Last Resort, Post Keynesian Economics, Neoliberal Policy, Argentian, India, 
 

63260 kez görüldü, 2315 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi