Yıl: 2020/ Cilt: 22 Sayı: 2 Sıra: 3 / No: 747 /     DOI:

Sendikaya ve İşletmeye Eş Zamanlı Bağlılık Durumu: İkili Bağlılık
Dr. Öğr. Üyesi Ahmt GÖKÇE
Gümüşhane Üniversitesi, İ.İ.B.F., İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü

Özet:
Örgutler arası rekabet koşullarının artması, örgütleri yarınlara daha sağlam adımlar atabilmeleri adına çeşitli stratejiler geliştirmeye yöneltmiştir. Örgütlerin en değerli varlığı olan insan sermayesinin örgüt başarısındaki yerinin daha net bir şekilde anlaşılması, bağlılık konusunun öneminin ciddi olarak fark edilmesini sağlamıştır. İşletme açısından, çalışan tatmini, işgücü devir ve devamsızlık oranlarının azalması anlamına gelen bağlılık, sendika açısından ise bir bakıma gücü temsil etmektedir. Sendika üyesi çalışanın, eş zamanlı olarak hem üyesi olduğu sendikaya hem de çalıştığı işletmesine bağlılığını ifade eden ikili bağlılık konusu, iki örgütün de devamlılıklarına yaptığı katkı sebebiyle üzerinde sıklıkla durulan bir konudur. Bu araştırmada, ikili bağlılığın teorik çerçevesinin çizilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, çeşitli araştırmalara yer verilerek, ikili bağlılığın oluşumunda etkili olan faktörlere değinilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:
Sendikal Bağlılık, İşletmeye Bağlılık, İkili Bağlılık

Abstract:

Increasing competition conditions between organizations encouraged them to develop different strategies in order to take stronger steps for tomorrows. A better understanding of the its role in organizational success of human capital, which is the most valuable asset of organization, has led to a serious recognition of the prominence of the commitment issue. In terms of company, the commitment, which expresses employee satisfaction, decreases in labor turnover and absenteeism rates, also expresses a kind of power in terms of union. The issue of dual commitment expressing the commitment of the union member employee to both the union in which he is a member and his business, is a subject that is frequently emphasized due to the contribution of both organizations to their continuity. In this study, it is aimed to set theoretical framework of dual commitment. In this regard, it has been tried to focus on the factors affecting the formation of dual commitment by including various research.

Keywords: Union Commitment, Company Commitment, Dual Commitment

62857 kez görüldü, 413 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi