Yıl: 2012/ Cilt: 14 Sayı: 4 Sıra: 6 / No: 486 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2012.0213.x

Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimine Aşamalı Bir Bakış: Strateji, Sürdürülebilir Rekabetçi Üstünlük ve Kaynak Tabanlı Yaklaşımın Kesişme Noktası
Araş.Gör.Banu AÇIKGÖZ

Özet
Temelde insan sermayesine yatırım yaparak bu değerli kaynağı stratejik bir silah gibi kullanıp rakiplerden farklılaşma amacını vurgulayan kaynak tabanlı yaklaşım 1980’lerden itibaren küresel rekabetin şiddetlenmesine bağlı olarak önem kazanmaya başlamıştır. Bu çalışmada, popülaritesini hala korumakta olan söz konusu yaklaşım açısından rekabetçi üstünlüğü elde etmede ve sürdürmede bir araç olarak stratejik insan kaynakları yönetiminin rolü vurgulanmak istenmektedir. Çalışmanın bir diğer amacı da stratejik insan kaynakları yönetiminin işletmenin iç kaynaklarının en güçlüsü olan insanı kaldıraç olarak kullanarak stratejik rekabetçi üstünlük elde edilebileceğini öne süren kaynak tabanlı yaklaşım yazınının taranması yoluyla betimlenmesidir.

Anahtar Kelimeler: Kaynak tabanlı yaklaşım (KTY), rekabetçi üstünlük (RÜ), stratejik insan kaynakları yönetimi (SİKY), sürdürülebilir rekabetçi üstünlük (SRÜ)

Abstract
The resource-based view, which mainly emphasizes to invest in human capital and differentiate from the rivals by using it as a strategic weapon, has begun receiving attention since the 1980’s due to fierce global competition. This study emphasizes the role of strategic human resource management as a means of achieving and sustaining competitive advantage in the context of resource-based view which is still in vogue. Another purpose of the study is to depict strategic human resource management by reviewing literature about the resource-based view which moots that through leveraging human -the strongest internal resource of the firm- the organizations can achieve strategic competitive advantage.

Keywords: Competitive advantage (CA), resource-based view (RBV), strategic human resource management (SHRM), sustained competitive advantage (SCA)

62781 kez görüldü, 3285 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi