Yıl: 2009/ Cilt: 11 Sayı: 3 Sıra: 8 / No: 375 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2009.0115.x

Örgütlerde Etik Dışı Davranışların Nedenleri Ve Çalışanlara Yönelik Etik Dışı Davranışların Havayolu Taşımacılığı Sektörü Açısından İncelenmesi
Dr.Nalan Ergün

Özet
Antik Çağ’dan bu yana bir felsefe dalı olarak filozofların ve bilim adamlarının çalışmalarına konu olan etik; bireylerin iyi-kötü ya da doğru-yanlış yargılarını şekillendiren ve insan ilişkilerinin temelini oluşturan bir olgudur. Örgütsel bağlamda ise etik, son yıllarda önem kazanmış ve yaygın bir şekilde araştırılmaya başlanmıştır.
Etik; günlük yaşamda olduğu gibi iş yaşamında da insan ilişkilerini düzenlemekte ve bir anlamda iş süreçlerine yön vermektedir. Özellikle insan temelli hizmet işletmelerinde etik konusu çok daha fazla önem kazanmaktadır. Etik davranış; birincil amacı yolcu ve kargonun bir noktadan diğer bir noktaya emniyetli bir şekilde ulaşmasını sağlamak olan havayolu taşımacılığı sektörü için de oldukça önemlidir. Bu çalışmada amaç; etik dışı davranışların uçuş emniyetine olan etkilerini ortaya koymak ve havayolu taşımacılığı sektörü açısından önemini vurgulamaktır.

Anahtar Kelimeler: Etik, Örgütsel Etik, Etik Dışı Davranışlar, Havayolu Taşımacılığı

Abstract
Ethics is the basis of the human relations formulating people’s judgments as good/bad or true/false that has been a subject of study for philosophers and an important issue of philosophy since antique ages. In an organizational context, it has come into scene and has been becoming a research subject in recent decades.
Ethics regulates human relations in business life as well as in a daily life and in a sense it conducts business processes. Especially, ethics is vital in service business which is mostly done by humans than any other businesses. Ethical behavior is very important issue for air transportation sector because its main purpose is to provide transporting passenger and cargo from one point to another safely. Main purpose of this study introduces effects of non-ethical behavior on flight safety and emphasizes its importance in the air transportation sector.

Keywords: Ethics, Organizational Ethics, Non-Ethical Behavior, Air Transportation

63196 kez görüldü, 3460 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi